lördag 30 januari 2010

Vecka 15 (14+3)

Magen växer...

Tips vid tandsprickning

Nu är det så att det bara måste vara tänder som spökar hos Alva, hon skriker och gnäller, kan inte ens bita i en banan utan att börja gråta. Hon måste ha ont i munnen stackarn men som tur är så har vi räddningen, Dentinox! Det verkar fungera kanon än så länge, har smörjt hennes tandkött två gånger idag, första gången blev hon glad nästan direkt, andra gången blev hon nöjd och somnade.

Tyvärr finns det inte att köpa i Sverige av någon anledning, men i Norge.

Ett tips till andra som har småbarn med tandsprickningsproblem.

fredag 29 januari 2010

Hjälp mig! Bloggtips!

Jag behöver hitta två bloggar som handlar om graviditet och eller ev. småbarnsliv. Har ni några tips på bra sådana bloggar?

Anledningen till detta är att jag läser en kurs vid Högskolan Borås som heter Bloggen i teori och praktik och jag har en uppgift där det ingår att följa två bloggar inom en viss genre.

Mys

Har fixat till en gammal bild på mig och Alva till en uppgift i skolan. Gillar den, mys med min lilla lilla stumpa för ungefär ett år sedan.

torsdag 28 januari 2010

Tiden bara rusar förbi

Jag har gått in i vecka 15 och jag tycker att det går så snabbt. Magen växer och det är kul, går inte upp i vikt lika snabbt ännu som jag gjorde med Alva och det är skönt! Vill helst undvika att sluta på 82 kg den här gången :)

Alva har haft feber och sen magsjuka på det, vi har fått pussla som bara den här hemma med jobb, skola och vab. Vi som skulle skola in på dagis. Nu börjar hon piggna till i allafall så tempot kanske lugnar ner sig lite.

Det är superskoj att plugga igen, jag känner mig motiverad och blir allt mera säker på vad jag faktskt vll jobba med någongång i framtiden, funderar bara på hur jag ska ta mig dit.

lördag 23 januari 2010

Vecka 14 och trimester 2

Ditt barn är nu 12 veckor gammalt och 80-93mm långt från huvud till stjärt. Vikten är nästan 25g. Fostret växer nu mycket snabbt och de inre organen mognar. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handlederna, händer, fingrar, ben, knän och tår.

Nervsystemet har börjat fungera. Ögonlock och naglar fortsätter att utvecklas. Ögonbryn börjar framträda på barnet och det börjar växa hår på huvudet. Nu går det att höra barnets hjärta med ett ultraljudsinstrument. Barnet dricker av fostervätskan och kan kissa. Nu får det all sin näring från moderkakan, som även producerar viktiga hormoner.

Barnet tränar in- och utandning som en förberedelse för livet utanför livmodern. Men den använder inte sina lungor i sin vattenfyllda värld, eftersom barnet får syre direkt från dig via navelsträngen och moderkakan.


Foto från vecka 14 från Lennart Nilssons bok Ett barn blir till.

 

Texten hämtad från gravid.se 

fredag 22 januari 2010

Grahamsbullar

Nu kväll bakade jag bröd. Så här gjorde jag.

Mamma Emma´s Grahamsbullar

1 pkt jäst
5 dl vatten, 37 grader
½ msk salt
4 dl grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
vetemjöl

Blanda ut jästen med saltet och vattnet.
Blande ner grahamsmjöl och rågmjöl.
Blanda ner vetemjöl tills degen får en bra konsistens och släpper bunkens kanter.

Jäs under duk i 45-60 min, ca: dubbelstorlek.

Baka ut till 16 bullar.

Jäs under duk i ytterligare 20-30 minuter.

Pensla bullarna med vatten och strö över vallmofrön.

Grädda i 250 grader i ca 8-10 minuter.



Imorgon ska jag försöka komma ihåg att lägga ut receptet på min favorit kladdkaka...

tisdag 19 januari 2010

Magen (nästan) v.14

Imorgon går jag in i vecka 14, fuskade lite och tog bild på magen idag istället.


jag med magen vecka 12+6

söndag 17 januari 2010

Änglabarn

Fick idag vet att min kusin och hans fru, som skulle få en bebis till midsommar, förlorat sitt barn.

Det är så hemskt och som tur är, overkligt för mig.

Tänker på er i min närhet, ni vet vilka ni är, som förlorat ett barn på ett eller annat sätt...

Frost


Kallt!

lördag 16 januari 2010

Pulkabacken och korvgrillning

Idag har vi varit i pulkabacken, blev inte så mycket åkning men desto mera korv :)



 

fredag 15 januari 2010

Vecka 13 (12+2) - Det rör sig

Nyss, när jag la Alva för natten och satt vd hennes säng kände jag hur någonting rörde sig i magen. Vilken fantastiskt underbar känsla ♥

Taget från Familjeliv

Vecka 13
Kroppen:
Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.
Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.
Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

torsdag 14 januari 2010

Hela natten

Inatt sov Alva hela natten i sin säng, på sitt rum men tror ni att jag sov? Nej just det. Klockan 03:26 vaknade jag av ett ryck, satte mig upp i sängen och undrarde varför inte Alva hade väckt mig, gick upp och skulle kolla om hon levde, jag hörde henne röra sig i sängen. Jag gick och la mig igen men lyssnade bara efter att hon skulle vakna. Klockan 05:10 vaknade hon! Jimmy bar in henne till mig och vi somnade om efter en stund... Det går lite för bra det här, jag hinner med att vänja mig.

tisdag 12 januari 2010

Mammas mumsiga fröbröd

Mammas mumsiga fröbröd

1 liter filmjölk
7 dl vetemjöl
2½ dl rågkross
2½ dl vetekross
2½ dl vetekli
2 dl linfrö
2 dl solrosfrö
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser klippta i bitar
½ dl torkade katrinplommon klippta i bitar
1½ dl sirap
1½ msk bikarbonat
1 tsk salt

Blanda samman alla ingredienser till en smet.
Fördela smeten i två formar.
Grädda i ca: 90 minuter i 175 grader.

Täck ev. formarna med folie efter ca: 1 timme så bröden inte blir brända.



Som vanligt har både min mamma och jag ändrat om lite i receptet. I orginalreceptet är det 3 dl russin (inga andra frukter) samt 3 dl sirap.

måndag 11 januari 2010

Allt går framåt!

Inatt blir det Alvas fjärde natt inne på sitt rum, det går ganska bra. Hon har protesterat när man lagt henne men somnat ganska snabbt. Sedan har hon har vaknat nångång mellan 2 och 4 på nätterna och då har vi inte orkat försöka få henne att somna om i sin säng någon längre stund, utan flyttat in henne till oss men nu kväll när jag la henne protesterade hon inte alls, så det går framåt det här.

Själv trodde jag att illamåeendet hade gått över men jag hade fel, varje eftermiddag kommer det och jag börjar ledsna på det nu. Är i vecka 11+5, alltså nästan 12 fullgångna veckor och det är väl då illamåeendet oftast ger med sig men med tanke på att jag knappt mådde illa alls med Alva så får jag väl igen det nu, dubbelt!

Skönt är i allafall att missfallsrisken nu minskar, 90% av alla missfall sker före utgången av vecka 12. Nu kan jag slappna av lite mera, men ärligt talat så är det inget som jag ägnat många tankar åt alls.

Nu väntar middag sen måste jag få koll på mina kurser, kurslitteratur, registreringar och annat som hör skolan till, nästa måndag börjar jag igen och Alva börjar på dagis.

Ha en trevlig kväll!

fredag 8 januari 2010

Peppar peppar...

Nu ikväll flyttade vi in Alvas spjälsäng på hennes rum för att hon ska börja sova där inne. Hon somnade utan problem, håll tummarna för att det funkar nu!

I en månads tid har vi haft sömnproblem här hemma, efter att ha haft en unge som sovit så gott som hela nätter sedan hon var någon vecka gammal så har vi blivit bortskämda. Plötsligt en kväll när vi skulle lägga henne så började hon gallskrika, skrek hysteriskt så hon nästan tappade andan. Vi fattade ingenting men hon fick somna i vår säng, vi tänkte att det går väl över snart.

Nästa kväll var likadan och varken jag eller Jimmy kan låta henne skrika och tillslut somna av ren utmattning så hon sov i våran säng igen.

Så här har det fortsatt tills för ett par dagar sen när jag gjorde ett nytt försök att få henne att somna i sin säng. Hon protesterade lite men skrek inte hysteriskt så som hon tidigare har gjort, somnade ganska snabbt och sov tills vi gick och la oss...

Min teori nu är att vi väcker henne när vi lägger oss med prasslande sängkläder och kuddar som ska puffas till. Därför var det nu dags för henne att flytta in på sitt rum.

Jag hoppas att det funkar så att vi alla tre kan sova ostört en natt!

The

När jag är gravid kan jag inte dricka kaffe, det första tecknet den här graviditeten var just att kaffet smakade äckel och istället dricker jag the. Jag undviker helst svart the och har tidigare hållt mig till grönt och vitt the men igår köpte jag rooibos the och det var en riktig fullträff!

"Rooibos kallas för rött te men är egentligen ett örtte. Rooibosbusken är en baljväxt och växer i Sydafrika. Den är känd för sina medicinska egenskaper. Rooibos är helt koffeinfritt. Det innehåller inga tillsatser, däremot en mängd viktiga mineraler och antioxidanter, som har betydelse för kroppens åldrande."



torsdag 7 januari 2010

Djungelvrål

Jag har knappt ätt godis under hela julen, allt sött har gjort mig illamåeende och det har inte direkt gjort mig nåt att sötsuget försvunnit men nu är det tillbaka!

Blev akut sugen på Djungelvrål att jag trosade kylan och gick till affären. Nu sitter jag här i soffan, under en filt och äter godis.


Djungelvrål och lite annat serverat i godisskålen från Bruka design

onsdag 6 januari 2010

Bakar

Just nu har jag favoritbrödet i ugnen. Snart är det klart och jag kan njuta av en nybakad smörgås och en kopp hett the så här i kylan. Underbart!


Den här gången blandade jag  grahamsmjöl, linfrön, solrosfrön, pumpakärnor och en frukt/bär mix av gula russin, vanliga russin, tranbär och gojjibär.

tisdag 5 januari 2010

Besök hos barnmorskan v.10+6

Idag var jag till barnmorskan och lämnade diverse prover, blodprover! Det är inte min grej alls och det blev inte bättre av att det var så kallt ute att mina blodkärl drog ihop sig och i princip försvann.

Tillslut kunde hon sticka mig i alla fall men det tog tid att fylla hennes rör, blodet rann inte som det nog brukar göra utan det droppade lite sakta men hon vet att jag avskyr att bli stucken så hon väntade tålmodigt istället för att sticka mig igen. Dock kändes det som att hon tömde mig på allt blod, plötsligt började det svartna för ögonen, illamåendet kröp på och jag började kallsvettas. Jag var tvungen att lägga mig ner för att inte svimma, obehagligt men det kommer någon gång nästan varje dag. Att vara gravid är inte bara roligt, framför allt inte så här i början men jag vet att det kommer bli bättre, om några veckor.



Efter besöket hos barnmorskan tog jag en sväng på stan, vet inte när jag senast gick ensam på stan, utan barnvagn. Det var härligt och jag gick till frisören, det behövdes och nu känns det jätteskönt. Hittade också en hel del mammakläder på rean vilket behövs nu när magen är stor igen.

Duschdraperi

Jag vill ha ett nytt duschdraperi och hittade dessa hos H&M. Vilket är snyggast?


måndag 4 januari 2010

Barnfåtölj

Vi har länge varit ute efter en fåtölj till Alva men inte hittat någon som vi riktigt gillat till rätt pris så tillslut köpte vi fåtöljen Poäng till Alva på Ikea men jag tycker den är ganska ful och väldigt tråkig men med fårskinnet Ludde i så förvandlades (med lite god vilja) fåtöljen till en budget variant av den klassiska Lamino.


Alva i sin fåtölj

Lamino

Magen vecka 11

Magen växer verkligen snabbare med andra barnet. Med Alva började magen komma runt vecka 14. Bilden här är från nyårsafton, då gick jag in i vecka 11 och även om det inte är en jättebra bild så ser man tydligt en kula.


söndag 3 januari 2010

Sanningen om att vara mamma

Jag läste detta inlägg hos Strumpan om veckans bloggämne hos Anna och jag bara måste skriva om när jag känner mig som en halvsketen förälder...

...då hon väcker mig på morgonen och jag blir arg och vänder ryggen mot henne i hopp om att få sova lite längre.

...då hon skriker och jag skriker tillbaka.

...när jag räknar ner tiden tills hennes pappa ska komma hem så han får ta över och jag kan få vara ifred en stund.

...när jag räknar ner tiden tills det är läggdags för henne så jag ska få vara ifred.

...när jag ger henne välling till lunch för att jag inte orkar bråka om maten.

...när vi inte varit utanför dörren på flera dagar för att jag tycker det är kallt.

...när jag tycker att hon är jobbig, gnällig, bråkig, trotsig och tjurig som strular med sömnen varje natt.

Jag är så urbota less på alla perfekta mammor som har perfekta ungar som aldrig skriker, aldrig gnäller utan bara ler och är söta varja dag. Jag tror att de mammorna är bluffar och jag tror inte att såna "perfekta" barn existerar. Jag är bara människa och jag vet att jag inte är ensam så sluta ljug nu, berätta sanningen istället, ingen är perfekt!

Jag älskar min fina Alva mest av allt i hela världen trots att jag är arg på henne emellanåt och trots att jag stundtals funderar över vad sjutton jag gett mig in på som väljer att skaffa en till så vet jag att det löser sig och att jag kommer att älska det barnet lika mycket (och att jag kommer bli arg emellanåt).

Nya tag, nya tider

Julen var underbar och spenderades hemma hos mamma i Dalarna. Massor med snö och Alva kunde provköra pulkan.

Alva fick så klart ett helt berg med julklappar så de räckte i flera dagar, hon kommer bli bortskämd min lilla tjej, december innebär paket nästan varje dag för henne med både födelsedag och jul.

Nyår tillbringades hemma, som en vanlig torsdag nästan, enda skillnaden var väl bubblet vi drack.

Jag har en liten hemlis som jag inte kan hålla inne med längre, många vet redan men nu går jag offciellt ut med nyheten att Alva ska bli storasyster i sommar!!!

Jag mår illa, jätteilla. Har ingen ork eller energi. Det enda jag gör är att äta, det dämpar illamåeendet en liten stund och det är det enda roliga för tillfället. Jag är en trist och tråkig mamma som inte vill eller orkar leka och jag har inget tålamod (har jag iofs knappt annars heller, men nu är det värre än någonsin).

God fortsättning och nu kommer nog bloggen att ändra inriktning en aning.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...