Brytbröd med ost och valnötter
1/2 pkt (25 g) jäst
5 dl kall mjölk eller vatten
2 tsk salt
2 msk olja
2-3 dl riven lagrad ost (gärna parmesan)
2 dl grovt hackade valnötter eller hela pinjekärnor
ca 11 dl vetemjöl
Smula ner jäst i en bunke och rör ut den med kall mjölk eller vatten. Rör ner 2 tsk salt, olja, riven lagrad ost (gärna parmesan) och grovt hackade valnötter eller hela pinjekärnor. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt ca 1 timme i kylskåp. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den ev. med resten av mjölet. Dela degen i 25 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl på bullarna. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt bullarna svalna på galler. Servera brödet till t.ex. soppa, sallad eller som mellanmål. Brödet går bra att frysa, värm det då gärna efter upptining.
Trevlig lördag!
Medan brödet jäste gjorde jag
Blåbär & hallonmuffns med crumble
Muffinssmet grundrecept: 100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smuldeg: 75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Varva smet och bär i formarna och fyll formarna till 2/3.
4. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
5. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
6. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Nu väntar middag bestående av Ceasarsallad och det nybakade brödet. Till efterrätt blir det vaniljglass med laktitskolasås!2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Varva smet och bär i formarna och fyll formarna till 2/3.
4. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
5. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
6. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Trevlig lördag!
Vad gott det ser ut. Tror jag ska baka lite bröd imorgon :)
SvaraRadera