fredag 26 februari 2010

Lite vår i vintern

Vaknade imorse och ser att vi fått ännu mera snö! Det är inte klokt, jag är så less på all snö och jag hoppas att vi får en grön vinter nästa år, snön som kommit i år räcker för flera år framåt! Dessutom är snöplogningen i den här stan katastrofal, det var inte lätt att komma till dagis imorse trots att vi tog bussen, snövallar på närmare ½ meter skulle jag ta mig över med barnvagnen, inte lätt och jag tänker på gamla tanter med rullatorer eller de som sitter i rullstol, hur ska de kunna ta sig över en gata när snövallarna är så enorma? Jaja, lite vårtecken i all vinter är mina odlingar som står i vardagsumsfönstret. Det gror och frodas och jag ser fram emot att njuta av Pelargoner av sorten horizon blueberry ribble och busktomater på balkongen i sommar!

 
Pelargon

 
Busktomat

torsdag 25 februari 2010

Ultraljud!


Igår var det så äntligen dags för oss att få se den lill* som gömmer sig i min mage. Det var fantastiskt, lika fantastiskt som första gången vi fick se Alva och jag kan inte låta bli att förundras över vilket mirakel ett litet barn är.

Här är en bild på vårat andra lilla mirakel ♥


Dessutom blev vi flyttade, åt rätt håll, till den 25 Juli.


  
  
  



tisdag 23 februari 2010

Att välja vagn

Det är inte lätt att hitta en syskonvagn som uppfyller mina önskemål men nu tror jag att det äntligen har kommit en, eller är på väg rättare sagt, som vi kan tänka oss. Väntar på att den ska komma in i butik så vi kan klämma och känna på den.

Det är en Britax B-dual och den ser ut så här.


 
Är fortfarande inte helt övertygad men jag hoppas den kommer under veckan så vi kan få klarhet i om den är något för oss eller om vi måste fortsätta leta. 

Önskemålen jag har är att:
  • Det antingen ska vara tre hjul eller fyra svängbara.
  • Den ska vara smal, alltså inte en vagn där barnen sitter bredvid varandra.
  • Sittdelen, för åtminstone den minsta, ska gå att ha bakåtvänd.
  • Den ska vara lätt!
Om någon har tips på en annan vagn som verkar kunna falla oss i smaken så säg gärna till.

måndag 22 februari 2010

Busfrö

När jag lagar mat får Alva göra lite vad hon vill, det är bäst att låta hennes hållas annars blir det gnälligt så när jag stog vid spisen och kikade till på vad hon gjorde såg det ut så här...

 

En hel rulle med soppåsar lyckades hon rulla upp, sprida ut och till sist börja smaska på :)

Jag har sällskap av en vilding

Nu har jag pluggat hela förmiddagen och fått undan några föreläsningar samt en inlämningsuppgift, som sällskap har jag haft en riktig vilding i magen. Med Alva kände jag inga riktiga sparkar förrän i vecka 20 men den här gången rör det sig för fullt och stark är h*n där inne. Härligt att man aldrig är ensam och på onsdag är det dags, då får vi se den lill* för första gången på rutinultraljudet, ska bli så kul!

söndag 21 februari 2010

Älskar att vara gravid!

Det är så kul nu när man kommit en bit in i graviditeten, jag är i en underbar period nu. Jag mår bra, magen syns och den är fin men ännu inte tung och i vägen. Jag känner bebisen sparka och idag kände jag för första gången att den hickade. Just de här "mellan veckorna" älskar jag verklligen att vara gravid!

lördag 20 februari 2010

Bakdag!

Jag började med att göra

Brytbröd med ost och valnötter

1/2 pkt (25 g) jäst
5 dl kall mjölk eller vatten
2 tsk salt
2 msk olja
2-3 dl riven lagrad ost (gärna parmesan)
2 dl grovt hackade valnötter eller hela pinjekärnor
ca 11 dl vetemjöl

Smula ner jäst i en bunke och rör ut den med kall mjölk eller vatten. Rör ner 2 tsk salt, olja, riven lagrad ost (gärna parmesan) och grovt hackade valnötter eller hela pinjekärnor. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt ca 1 timme i kylskåp. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den ev. med resten av mjölet. Dela degen i 25 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl på bullarna. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt bullarna svalna på galler. Servera brödet till t.ex. soppa, sallad eller som mellanmål. Brödet går bra att frysa, värm det då gärna efter upptining.

 

Medan brödet jäste gjorde jag 

Blåbär & hallonmuffns med crumble

Muffinssmet grundrecept: 100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smuldeg: 75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Varva smet och bär i formarna och fyll formarna till 2/3.
4. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
5. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
6. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.


Nu väntar middag bestående av Ceasarsallad och det nybakade brödet. Till efterrätt blir det vaniljglass med laktitskolasås!

Trevlig lördag!

fredag 19 februari 2010

Intressant...

Vid mitt kejsarsnitt såg man att jag hade/har/har haft (jag vet inte riktigt) endometrios. Jag vet knappt vad det är men hittade i alla fall detta.

Den kommande förlossningen

Jag tänker en hel del på den kommande förlossningen. Hur ska den bli, hur ska den gå till, vad kommer att hända, hur ont kommer det att göra?! Tankarna är många och känslorna är kluvna.
Förra gången, när Alva skulle komma ut blev allting till en början kaos och skräck. Det visade sig ett par veckor innan beräknad födsel att hon låg i säte och jag fick välja  mellan att föda i säte eller att få ett planerat kejsarsnitt. För mig stod valet mellan pest eller kolera. Min största fasa under hela graviditeten var att den skulle sluta med just kejsarsnitt. Det var en tanke som aldrig riktigt fick fäste i mitt huvud, det skulle helt enkelt inte hända. Men efter en massa funderingar och resonerande fram och tillbaka över vad som i slutändan kändes säkrast för mitt då ofödda barn, så kom vi fram till att kejsarsnitt var det enda rätta att göra. Min skräck var tvungen att kliva åt sidan.

Det gick jättebra! Det blev en helt underbar förlossning trots min enorma rädsla och så här i efterhand kan jag inte tänka mig en enklare och smidigare förlossning. Därför är känslorna så kluvna inför den här gången.

Alla säger till mig nu att:
-Hoppas du får en riktig/vanlig förlossning den här gången då...
Riktig? vanlig? undrar jag, vad var det förra gången då, oriktig? Måste en vanlig förlossning vara vaginal eller vad syftar man på? Kan man verkligen säga att någon förlossning är vanlig? Alla är väl olika på sitt sätt eller?

Jag förstår inte.

Min förra förlossning blev som sagt underbar, jag vill inte ändra på någonting. Jag fick en efterlängtad, älskad och vacker dotter utan någon större smärta eller komplikationer. Allt gick enligt planen och det är det enda jag har att förhålla mig till när jag tänker på den nu kommande förlossningen. Jag är superrädd för en så kallad vanlig förlossning eller det jag tror menas, en vaginal förlossning. Är det konstigt? Nej, jag tycker inte det. Det är väl självklart att rädslan är större för det okända än för det man redan upplevt, speciellt när det handlar om en underbar och helt fantastisk upplevelse. För mig känns ett kejsarsnitt så mycket säkrare och tryggare att jag faktiskt överväger att ta upp det med min barnmorska och eventuellt försöka få till ett planerat kejsarsnitt även den här gången.

Det jag är orolig för är att något ska gå fel vid en vaginal förlossning, jag tvivlar inte på min egen förmåga att föda barn och jag är inte rädd för smärtan. Det är allt annat runt omkring som är läskigt, jag är livrädd för att mitt barn ska dö! Att något ska gå fel, att det ska sluta med akutsnitt eller ännu värre, urakut snitt...

Oavsett så vet jag en sak, efteråt, när jag har mitt nyfödda barn på bröstet och känner den lycka, den otroliga kärleken så spelar det ingen roll, då har det ingen betydelse på vilket sätt den lilla krabaten kom ut. Jag kommer oavsett att vara världens lyckligaste mamma, ännu en gång.

torsdag 18 februari 2010

Ännu en tavla

Jag har gjort ännu en tavla till Alva. Jag köpte en t-shirt till henne för en tid sedan och gillade trycket så mycket så jag scannade in t-shirten i datorn och använde den sedan som grund för att skapa en illustration i photoshop. Här är resultatet.

Frukost på stan

Jag har varit hos tandläkaren, det är inte ofta men mina tänder är bra, som tur är! Sitter nu på global living med kaffe och smörgås i väntan på att butikerna ska öppna. Tack vare tandvårdsbidraget blev tandläkarbesöket billigt så Alva ska få lite nytt till sin garderob, hon växer ur allt och efter senaste rensningen gapar garderoben tom.

Känns väldigt lyxigt att sitta ensam på ett fik och bara njuta av en fika och senaste Mama måste jag säga.

onsdag 17 februari 2010

Kille eller Tjej?

1. Titta ner
Enklaste sättet är att bara ta en titt söderöver: Är magen låg väntar du en pojke, är magen hög blir det en tjej.
Falskt! Magen var långt ner med Alva.
Den här gången är det nog för tidigt att säga än så länge.

2. Räkna hjärtslag
Nästa gång barnmorskan lyssnar på din bebis hjärtslag så lyssna lite extra nog på vad hon säger. Har bebisen en hjärtfrekvens på 140+ slag per minut är det ett litet flickhjärta som slår. Är hjärtfrekvensen på under 140 slag per minut är det ett killhjärta.
Falskt! Alva låg runt 130-140 varje gång tror jag.
Vet inte ännu med bebis nummer 2.

3. Godisgris?
Har du fått ett omättligt sug efter surt och salt? Då väntar du en pojke. Om du istället bara måste ha glass var och varannan dag så blir det en flicka.
Falskt igen! Surt godis var det jag skulle ha!
Surt godis ska det vara, även den här gången, så enligt mig tyder det på en tjej.

4. Indiansk visdom
Enligt en legend om Maya-indianerna kunde de förutsäga könet på barnet genom moderns ålder. Jämför din ålder det år du blev gravid med årtalet då du blev gravid. Är båda jämna eller udda blir det en flicka, är en jämn och en udda blir det en pojke.
Falskt, jag var 27 år och fick Alva 2008.
Säger att det ska bli en kille den här gången också, var 28 år året 2009, så jag tror på en tjej..

5. Fet och finnig
Får du tillbaka din värsta tonårshy under graviditeten med finnar och fet hud? Då ruvar du på en flicka. Enligt myten så stjäl bebisflickan sin mammas skönhet?
Falskt, inget jag märkte av i alla fall.
Inget jag märkt av, så jag tror en tjej.

6. Ringlekar
Knyt en tråd i en ring, till exempel din vigselring. Låt ringen hänga framför magen. Om ringen snurrar i en cirkel blir det en pojke, om den pendlar fram och tillbaka gömmer sig en flicka i magen.
Falskt!!!
Har inte testat ännu.

7. Bosatt över toastolen?
Led du av illamående hela första trimestern - eller kanske fortfarande? Då tyder det på att en liten tjej kommer att titta ut. Slapp du morgonillamående lär det bli en kille.
Falskt, mådde inte illa med Alva.
Har mått lite illa men inte så jag spytt... så jag tror tjej men är lite tveksam

8. Det hänger på benen
Har du tjocka och svullna ben så blir det en pojke. Har du istället tunna och smala ben så blir det en flicka.
Falskt, tjocka och svullna ben fick jag med Alva.
Har inte märkt någon skillnad ännu.

9. Kolla sängläget
Om du tycker det är skönast att ligga på vänster sida väntar du en pojke, föredrar du höger sida blir det en flicka.
Sant, sov mest på höger sida, men det gör jag alltid...
Som sagt, sover alltid på höger sida, så jag tror tjej.

10. Kinesiska befruktningskalendern
Antik kunskap som sägs kunna förutsäga könet genom att jämföra ditt födelsedatum med datum för befruktningen.
Falskt, kinesiska kalendern sa kille...
Den säger samma sak den här gången så jag tippar på tjej.


Ska bli kul att uppdatera längre fram :)

Magen vecka 18!

Tiden går snabbt, snart är jag halvvägs in i graviditeten. Här kommer en dagsfärsk mage, vecka 18 (17+0).

tisdag 16 februari 2010

Äta och dricka!

Idag när jag hämtade Alva på dagis sa personalen att hon hade druckit själv. Jag tänkte inte så mycket på det men när vi kom hem och käkade mellis så tänkte jag på det dom sagt, menade hon verkligen en vanlig mugg? Jag gav henne muggen med vatten och visst drack hon! Vid middagen sa jag till Jimmy att hon kan dricka själv, han gav henne muggen, hon tog den och drack hur bra som heslt, min stora tjej!

Nu slutar vi med pipmugg!

Som ni ser tycker hon att det är kul att även använda händerna när hon äter, kladdigt blir det men hur ska man annars lära sig ;)

Ny säng

Alva har börjat på dagis på riktigt nu och det går jättebra! Hon trivs som fisken i vattnet och vill knappt gå hem när jag hämtar henne men hon blir så trött! Igår ville hon nog sova redan vid halv sex tiden men vi lyckades hålla henne vaken till halv sju tror jag, sen sov hon hela natten på sitt rum, för tredje natten i rad! Det går framåt för oss nu och det är så skönt.

Snart ska hon få en ny säng vår lilla tjej. Hon börjar bli tillräckligt stor och vi vill inte köpa en ny spjälsäng åt bebisen så Alva ska få en växasäng har vi tänkt. Vi har tittat på denna från Ikea...

 
Minnen från Ikea


...men allra helst vill jag hitta en gammal säng i stil med denna...

 
Bild från styleroom

Är det någon som har en eller vet vart det finns en fin gammal växasäng så hojta gärna till!

söndag 14 februari 2010

En underbar dag ute!

Idag var vi ute på långpromenad i det vackra vintervädret. Vi gick ner till hamnen och fikade, fortsatte sedan till Vasaparken där vi matade änderna och sen vidare för lunch på Gränden. En toppendag tyckte vi alla tre!

Alla ♥-dag

Blev väckt imorse av en helt rosa klädd Alva som viftade med en teckning till sin mamma, underbara unge vad jag älskar dig!!!

Den finaste teckning jag någonsin fått!

lördag 13 februari 2010

En av de bra sakerna...

...med att vara gravid :)

torsdag 11 februari 2010

Äntligen!

Nu äntligen kommer dom! Alvas tänder. I drygt fyra månader har hon haft en enda liten tand, för några dagar sen sprack den andra äntligen igenom. Idag upptäckte jag tre till som är på gång. Som vi har väntat!

Vad gör jag nu då?

Alva är på dagis, jag är hemma själv och jag vet inte vad jag ska göra. Det är ovant... Hitills har jag fikat och pratat i telefonen, effektiv som få. Om en timme ska jag gå och hämta henne igen, min lilla skrutta som har blivit så stor.

Idag när jag lämnade hennne sträckte hon armarna mot sin dagisfröken och sa inte ett knyst när jag gick, skönt visserligen att hon verkar trivas och ha roligt, men tänk om hon hellre är där än med mig!

Igår hade hon ätit som en häst sa dagispersonalen, det var köttfärslimpa. Undrar om hon kommer smaska i sig fiskbullarna idag med samma aptit.

Kan inte låta bli att tänka på att det var nyss hon låg som ett litet knyte på mitt bröst, 2,6 kg "tung" och var alldeles nykläckt. Nu är hon snart 14 månader gammal, springer omkring, leker, upptäcker nya saker varje dag, lär sig nya saker varje dag och hon går på dagis!

Tur att det kommer en ny bebis ganska snart, dom blir stora alldeles för snabbt!

onsdag 10 februari 2010

Kökslampa kanske?

Denna lampa kommer från Odd Birds och är helt underbar. Men den tanke som slår mig är:

-Hur svårt kan det vara att göra en sån själv?

Inte allt för svårt gisar jag och skriver upp det på "To Do listan"

 
Andra snygga saker från Odd Birds är dessa...

 
  
...som för övrigt inte heller är så svåra att apa efter.

tisdag 9 februari 2010

Parkering för Alvas Audi

Idag tog jag tag i en sak som legat och väntat länge nu. Jag fixade en parkeringsplats åt Alvas fina Audi. Lite vit eltejp och en P-skylt var allt som behövdes.


Nya tyger hos Stoff och stil

Är så sugen att beställa massor med nya tyger men jag vet inte riktigt vad jag ska sy utav det. Här kommer lite inspiration.

 
Turkos/Blå/Grön

 
Gul/Röd

 
Rosa/Röd
Mera finns att t itta på hos Stoff och Stil

måndag 8 februari 2010

Äta själv

De gånger Alva får äta maten själv äter hon bäst, hon tycker det är roligt och hon börjar bli ganska duktig nu, men visst blir det lite kladdigt...

söndag 7 februari 2010

Dagisväska och filt

Idag har sytt hela dagen och här är resultatet. En väska som Alva ska ha på dagis till sina sovgrejer och en filt hon ska sova med i vagnen på dagis.

 

Väskan

 
 
Filten

lördag 6 februari 2010

Magen vecka 16

Slänger in en ny bild på magen, känns som att den blir större för varje dag och jag kan inte låta bli att fundera på hur många som får plats där inne egentligen :)

fredag 5 februari 2010

Vecka 16 (15+2)

Det går så otroligt fort den här gången. Är redan i vecka 16, jag känner bebisen röra sig i magen titt som tätt och om mindre än 3 veckor har vi tid för ultraljud. Vet att jag förra gången tyckte att veckorna var evighetslånga, trodde aldrig att Alva skulle komma. Den här gången verkar det bara säga svisch och snart är bebisen här! Det ska bli så spännande.

Alva är så gullig. Jag har sagt till henne att det är en bebis i mammas mage. Jag pekar på magen och visar att det är där bebisen bor, sen frågar jag om bebsen får en puss. Då lutar hon sig över mig och pussar mig på magen, hon blir nog en snäll storasyster min fina tjej.

Info från familjeliv:

Vecka 16
Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.


Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Nu är det dags för fredagsmys här hemma, hemmagjord pizza framför TV´n är det som gäller när Alva har kommit i säng. Ha en trevlig fredagskväll!

torsdag 4 februari 2010

Rätt eller fel?

Hur ska man som förstagångsmamma veta vad som är rätt eller fel gällande sitt eget barn?

LYSSNA PÅ DIN MAGKÄNSLA!

Internet svämmar över av tips och råd över hur man ska ta hand om sitt barn. Man blir hjärntvättad med råd och uppmaningar så som att inte låta småbarn se på TV -det kan vara farligt, inte börja med napp tidigt -då blir det problem med ammningen, man ska laga egen barnmat men man MÅSTE ge köpgröt -annars får bebisen järnbrist, bebisen SKA sova på rygg -annars kan den dö!

Jag har brutit mot alla dessa uppmaningar och säkerligen en massa andra också.

Min dotter passar inte i en mall som andra sätter upp ramarna för, hon är inte BVC´s "normalbebis", hon är en egen individ med egna behov och önskemål, precis som alla andra. Vad skulle jag då göra när mitt barn använde mina tuttar som napp så att bröstvårtorna blödde och jag inte kunde hålla tillbaka tårarna för att smärtan var olidlig -jag gav henne en napp. Vad skulle jag göra när hon hatade all köpt pulvergröt och vägrade att äta -jag gav henne vanlig havregrynsgröt och hon älskar det fortfarande. Vad skulle jag göra när hon inte alls kunde sova på rygg, när hon vaknade var 10:e minut och grät -jag la henne på magen och då kunde hon sova flera timmar i sträck. Trots detta så lever min dotter, hon är pigg och frisk och med en vilja av stål.

Kan någon säga att jag gör fel när det enda jag gör är att utgå ifrån hennes behov?

onsdag 3 februari 2010

En liten argbigga

Min dotter har ett hemskt humör men ibland är hon ganska rolig att titta på när hon är arg. Hon har för det första inget tålamod alls, är det något som inte fungerar direkt på första eller möjligtvis andra försöket blir hon arg, riktigt arg så hon skriker och stampar ilsket i golvet. För det andra är hon så envis och smart att hon vet att skriker hon så högt och gällt hon bara kan så får hon tillslut som hon vill.

Underbara gullunge!

En liten tjej med mycket humör.

tisdag 2 februari 2010

Retro radio

Jag sitter och lyssnar på en föreläsning samtidigt som jag bloggar. Det gäller att vara effektiv :)

Jag bestämde imorse att om jag får mycket gjort med skolarbetet idag så ska jag åka och köpa en ny radio till köket och jag är kär i den här från ÖoB. Sist jag var dit fanns den bara i turkost, jag ska göra ett nytt försök idag och hoppas hitta den i vitt eller svart, eventuellt orange.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...